Samarbeidspartnere

Hør hva andre sier,

men ta valget selv
- det er det best avkastning på

Agnor Pettersen


Prisen på fastprisavtalene er ned 


I det siste ser vi at prisene på fastprisavtalene er nedadgående. Det kommer av mange ting. Hovedsakelig er det større optimisme i energimarkedet grunnet større olje og gasslagre i Europa men også at vinteren er på hell. Selv om avtalene vi ser på går over ett år, er det større optimisme på våren enn på høst og vinter vises det. 


Rimeligste fastprisavtale for Nord-Norge er nå på 40,50 øre pr kwh. Den får du fra Ishavskraft.


Jeg forventer at prisene går videre ned utover våren, så det er heller ikke dumt å vente. Pris på rundt 40 øre er akseptabelt i Nord-Norge for 3 år slik jeg ser det. Priser på rundt 70 øre i Sør-Norge (NO1, No2, NO3) er også akseptabelt. Prisene ligger på rundt 112 øre as we speak (14.02.2024). 


Se forøvrig

https://www.forbrukerradet.no/strompris/ for mer informasjon om nåværende fastprisavtaler. 



Historien om Firi - en norsk investeringsplatform godkjent av Finanstilsynet


Reklame: All investering kan medføre risiko. 18 års aldersgrense

Bruk referanse / kodeord

agnor for inntil 400 kr ved registrering i appen Firi - da støtter du også mitt arbeid på TikTok. Tusen takk. 


Eller denne lenken dersom du går via nettleser. Tusen takk for din støtte.


Agnor Pettersen er ambassadør for Firi og har som mål å spre kunnskap og engasjement rundt digital valuta. Digital valuta blir stadig en viktigere del av økonomien. Digital valuta er allerede i bruk hos mange banker for overføring av store beløp. Spesielt cross border payments. Det er enda ikke så mye snakk om det i såkalt Main Stream Media (MSM), altså de typiske store og kjente nettavisene fra tidligere tider, men utbredelsen blir stadig større. Bankene og "det bestående" er ikke veldig fornøyde med  at utbredelsen av kryptovaluta er økende. Dette er fordi bankene mister litt fotfeste og ikke får samme inntekter. Å sende penger mellom landegrenser er svært kostbart og kan koste flere titalls tusen kroner pr overføring. Dette slipper man i stor grad når man bruker digital valuta, da overføringskostnaden er mye lavere. Spesielt XRP og SOL er kjent for ha lave transaksjonskostnader. 


Firi er en norskeid platform / børs som kjøper og selger digital valuta på samme måte som banker og vekslingskontorer kjøper og selger fiat-valuta. Fiat er vanlige penger slik vi kjenner de fra før, mens crypto er en forkortellse for crypto-currency eller digital valuta. Crypto høres kanskje kryptisk ut og kommer av at det er kryptografiske signaturer som gjør selve nettverket, eller blokkjeden så sikker. 


Hva er en blokkjede? En blokkjede er egentlig en digital hovedbok som inneholder informasjon om hvilke adresser (se på adresser som bankkontonummer) som har overført ulike beløp til andre adresser. Dermed kan man også verifisere eller stadfeste at transaksjonen har gått gjennom og at mottaker er godskrevet med samme beløp som avsender sendte. Dette er noe beslektet med gamle regnskapsregler og altså fortsatt i bruk. 


Noen forteller kanskje at cryptovaluta ikke er like seriøst som fiat-valuta og det kan kanskje være basert på at det er opprettet veldig mange ulike cryptovalutaer. Noen av de er bare for gøy mens andre er langt mer seriøs og har større bruk. På nettsiden www.coinmarkedcap.com kan man se hvor store ulike valutaer er. Dersom du holder deg til de største valutaene (også kalt myntene på folkemunne) så vil du være langt mer trygg. 


Flere tips kommer senere, så følg med! 


Firi er en norsk investeringsplatform godkjent av Finanstilsynet. Kryptovaluta er helt lovelig i Norge og du betaler 22% skatt på avkastning og får 22% fradrag på skattemeldingen på tap. 


Agnor Pettersen

Firi er en norsk investerings
platform godkjent av Finanstilsynet

Tips og råd til begynnere

Agnor Pettersen

Se opp for svindel innenfor kryptovaluta


Det er flere tjenester der ute, spesielt promotert på Facebook etter mine observasjoner, som er for gode til å være sant. Det begynner typisk med at noentar kontakt og vil "hjelpe" deg i gang. Helt uten at du selv har tatt kontakt. Og uten at du kan verifisere legitimiteten til disse personene eller hvem de er. Typisk sitter de en helt annen plass i verden og tar sikte på å hjelpe absolutte nybegynnere. 


Alltid husk: Tror du det er for godt til å være sant, så er det akkurat det! 


Regler: 


1) Ingen seriøs bank ber deg sette inn penger for å få ut penger. Et eventuelt uttaksgebyr blir alltid trukket fra det du allerede har. Hvorfor skal man trenge å gjøre en egen transaksjon for det? Styr unna!


2) Noen trenger din BankID for å verifisere deg, eller gjøre noe. Aldri oppgi din BankID. Kun til tjenester du allerede har tillit til. Slik som Firi.com som trenger å legitimere deg i henhold til hvitvaskingsloven. Firi er en norsk platform og til å stole på.


3) Du blir garantert en avkastning. I finansverden kan man aldri garantere noe som helst. Man kan anta og estimere at noe går opp eller ned i verdi, men ingen kan alene styre dette.


4) Noen sier at du må låse pengene dine en stund. Så lenge det ikke er en legitim platform og staking det er tale om, så er det et veldig varsko. I utgangspunktet bør du holde deg unna. Staking (innskudd med bindingstid kan du si, for å verifisere og produsere flere mynter) anbefales ikke med mindre du har fått mer erfaring og kan skille seriøse og useriøse tilbydere. 


5) Dersom du ser en platform som virker å være hjemmelaget så er den ofte basert på svindel. Seriøse aktører vil alltid forsøke å verifisere deg som kunde gjennom bilde av pass, eller norsk BankID eller integrasjon mot for eksempel Vipps. 


Det er håp om at selve blokkjedene i fremtiden skal kunne benyttes til å skille legitim aktivitet fra svindel. 


Har du spørsmål om noe er svindel, ta gjerne kontakt på agnor at agnorpettersen . no 

Kunne du også tenkt deg å flytte til Sveits? Dersom du ser at det har gått hull i bunnen av sparekontoen din fordi du stadig må ta utbytte fra ditt selskap (som du igjen må betale skatt for) for å betale eiendomsskatt så er du i godt selskap. Det er et stadig økende problem at politikere ikke har peiling på økonomi og forretning. Det er et kjempeproblem når "rikingene" må evakuere til andre land for å bevare mest mulig av det de har spart opp. Rettere sagt det lille de har igjen etter å først ha skattet av midlene i flere omganger. At man nå har gått løs på sluttproduktet - det ferdig skattede overskudd, det er nok det som har fått det til å gå en kule varmt for våre entreprenører. Når SV`s Kirsti Bergstø i tillegg kommer med ytringer som "Rikingene kan bare ryke og reise" så vitner det jo om en mangelfull forståelse for hvem som gjør at hun har tak over hodet. Det er hvert fall ikke folk som kommer med slike ytringer som står for verdiskapningen. 


Jeg vil henstille til å behandle alle med respekt. Uansett om du jobber som gartner eller papirflytter i Bjørvika. Vi har faktisk bruk for alle.


Foruten de som ber andre om å ryke og reise.

Rikingene kan bare ryke og reise
Kirsti Bergstø (SV)

Agnor Pettersen

Strømprisen er på vei opp igjen. -Vi ser for oss at prisene kan komme opp i mot 1 kr i vinterhalvåret, har analytikerne hevdet. Analytikerne main stream media har belaget seg på. De har også et ønske om å fortelle at vi må slutte med vaset vårt. Det blir slettes ikke dyr strøm. Vel. Om vi skal bruke vår intelektuelle sans og si de litt i mot så må vi begynne med følgende: Det ene er at de er langt bakpå og meget konservative i sine anslag. Modellene deres er basert på historikk og ikke teft for hva som kommer til å skje fremover i tid. Det andre er at de sjeldent tar med mva, avgifter og nettleie i sine rapporteringer ut til sluttbruker. En sluttbruker vil da bli overrasket over at strømmen i virkeligheten blir dobbelt så dyr, med 2 kr kwh om deres anslag på 1 kr holder stikk. 


I virkeligheten kommer vi til å se priser langt større enn 2 kr. Enkeltdager kommer vi nok til å se både 3 og 4 kr denne vinteren. 


Årsaken er økende gasspriser, store usikkerheter med leveranser og samtidig større andel vindkraft som gjør at prisene kommer til å variere mye. 


Strømstøtten er riktignok økt slik at den nå dekker 90% av det overskytende over 70 øre. Eksempelvis blir en pris på 100 øre dekket med 90 % av de 30 ørene over 70 øre slik at regnestykket blir (100 øre -30 øre) * 0,9 = 27 øre. Alle priser eks mva, energiavgift og nettleie. 


At man har energiavgift og mva på en livsnødvendighet som strøm er en annen sak. Agnor Pettersen mener at energi burde vært fritatt mva, da det er en selvfølgelighet i et moderne samfunn. Politikerne må finne en balansegang mellom skatteinngang og komfort for de som velger å bo i landet. 


Den egentlige historien om renten...

Agnor Pettersen

Renten er stadig på tur opp i Norge. Hvorfor skal vi velge fastpris, er det i det hele tatt riktig? Fastpris har tradisjonelt vært en dårlig deal for forbrukere. Dette fordi rentenivået stadig, siden 80-tallet har vært fallende. Fastprisen har gjenspeilet nåværende rentenivå mens renten gjerne og ofte har falt til nivåer under dette. 


Nå befinner vi oss i en situasjon som ser motsatt ut. Nå er renten stigende og ingen vet hvor den vil stoppe. De lærde strides. Jeg som økonom anslår at vi kommer til å få en styringrente på rundt 6% før den flater ut. Men jeg kan også ta feil. 


Jeg har selv bundet min rente i banken på boliglån og anbefaler å vurdere å gjøre det samme. Du risikerer å måtte betale høyere pris enn flytende, dette er noe man aldri kan vite. Men å si at fasterente alltid er en dårlig deal, slik som mange økonomier i media gjør, det blir ikke å fortelle hele sanneheten. 


Nå er det ca 50/50 sannsynlighet for om det er en god ide eller ikke å binde renten. 


Oppdatering kommer...

Agnor Pettersen


Boliglånsrenten har passert 7 %

Dagens Næringsliv skriver at den effektive boliglånsrenten nå har passert 7% for enkelte kunder. Styringsrenten har på 2 år gått opp fra 0 til4% og de boliglånene med størst margin fra styringsrenten har altså en margin på 3%. 


Økonomer i main stream media har ulik oppfatning om veien videre. De fleste virker å lene seg på rentebanen publisert av Norges Bank som tilsier at vi når rentetoppen på 4.25%. 


Agnor Pettersen mener i midlerdig at renten skal videre oppover, basert på arbeidsmarkedstall og inflasjonstall. 

Jeg tror vi ser en boliglånsrente på 8% i løpet av 2024. Men der stopper det også. Da vil krefter som presser renten ned begynne å virke tilstrekkelig. Dette er for eksempel reduksjon i salg av nye boliger. 


Man må også huske på at modellene til banker og analytikere ofte ikke oppfatter brå endringer på samme måte som et årvåkent menneske gjør. Dette fordi modellene i stor grad baserer seg på statistikk og historikk. 


Dersom det for eksempel kommer en ny forskrift om at det er lov til å belåne 100%, så vil etterspørsel etter bolig stige (noen har høy inntekt, men lav egenkapital og ingen drahjelp).

Disse kunne fint avdratt et boliglån på eksempelvis 10%. Dermed så finnes det er "skjult" boligmarked som ikke lar seg benytte ved egenkapitalbegrensningen.


Mitt anslag er at styringsrenten settes videre opp til 5% i løpet av 2024. 



Smart kortbruk

Agnor Pettersen

Mange banker har vidt forskjellige gebyrer for bruk av kort. Stort sett er det en årsavgift på kort (typisk 250 kr pr år) og noen har også transaksjonsavgift for hver transaksjon. Det er viktig å huske på at det er banken som tar disse gebyrene og ikke kort-tilbyderne som er Mastercard, Visa, American Express med fler. Disse tar igjen i noen tilfeller gebyrer direkte fra kunde. Amex er for eksempel en tilbyder som belaster kunde direkte, men de har også fordeler du får direkte fra de. 


Kredittkort fungerer slik at de i praksis er et lån fra banken. Du har en kredittgrense som er fastsatt og kan bruke inntil denne. Det er kun krav fra myndighetene om at banken skal kreve 3% av utestående beløp inn pr måned. Eksempelvis 300 kr ved utestående 10.000 kr. Disse har typisk en rente fra 10 til 25 %. Rentenivået blir avgjort av mange ulike ting. Mer om det i annen artikkel. 


Dersom du betaler hele utestående inn før forfall av faktura så vil du ikke få noe rente beregnet i det hele tatt. Dersom du har forfall 20. i mnd (vil være måneden etter faktisk bruk skjer) så har du inntil 30 (hele inneværende måned) + 20 dager altså 50 dagers rentefri kreditt. Dersom du ikke gjør opp hele saldo (innbetaler alt) ved forfall begynenner rentene å løpe (fra den 1. i inneværende måned). La oss si forfall er 20. februar. Da er renteberegningsperioden for saldoen 1. til 31. januar. Det som er benyttet i februar blir kalkulert i februar (fra første til siste dag) og har forfall måneden etterpå, i vårt eksempel den 20. mars. 


Et pro tip kan være å benytte American Express eller Trumf Visa dersom du virkelig skal få noen benefits tilbake for å benytte kortet. Undertegnede benytter selv Amex og har en fyldig Eurobonus saldo, nok til et par turer til USA. Poengene kommer inn hver gang en betaling blir foretatt med kortet. I år er det tatt ut 4 reiser til/fra Spania med Eurobonus (business og economy alt etter som hva som er ledig) og det er kun betalt hundrelapper i gebyr for reisene. Riktig og smart kortbruk kan altså gi deg store fordeler om regningen betales ved forfall. I tillegg får du tilgang til lounger på flyplasser uten å betale. Mat og drikke og en behagelig sofa å sette seg i, er en perfekt start på en (likviditetsmessig gratis) reise. 

unsplash